ZRELA LJUBAV OD "Z" DO "V"

 

Da li je svaka ljubav i emotivno zrela? Šta zrela ljubav sve obuhvata? Ozbiljnost zrele ljubavi leži u sastojcima koji utiču na njeno građenje i očuvanje. Evo nekih važnih sastojaka ZRELE LJUBAVI.  

Zaljubljenost nije zrela ljubav. Početni doživljaj zaljubljenosti se često meša sa ljubavlju. Integracija strasti, emocija i realnih želja da volimo partnera potrebni su za emotivno zreli odnos. Zrela ljubav podrazumeva voleti partnera (onakav kakva jeste sa vrlinama i manama) na način da se ne sputava i koči, već da raste i razvija. Ravnopravnost u primanju i davanju podstiče na rast i razvoj, tako da zrela ljubav podrazumeva uzajamnost podsticanja na rast i razvoj. Ova ravnopravnost moguća je samo ako imamo jasno definisanu ličnu granicu među partnerima. Zaljubljenost je početna stepenica ljubavnog odnosa i obuhvata idealizaciju. U zaljubljenosti nema jasnog razdvajanja sopstvenog libida od partnera, partneri su stopljeni i kažu da funkcionišu kao jedno. U osnovi nemaju jasne granice među sobom. Sve se to dešava zbog magičnog mehanizma odrbrane zvanog idealizacija. Tako zaljubljenost donosi usmeravanje strasti ka osobi sa kojom želimo da budemo i prenaglašeno utiče na viđenje dobrih strana partnera. Strast koja se oseća je velika. Emocije koje se doživljavaju su posebno značajne. Međutim, nedostaju realne procene. Na krilima zaljubljenosti idealizuje se i partnerski odnos. Tako se razvijaju razna očekivanja, fantazije i želje zbog kojih kasnije postajemo razočarani. Ne treba gubiti iz vida da zrela ljubav podrazumeva realno sagledavanje sebe, partnera i odnosa iako zaljubljenost postoji na početku.

Rani doživljaj ljubavi sa važnim osobama (roditeljima) bitno određuju emotivne kapacitete za zrelu ljubav. Ono kako su nas voleli u detinjstvu tako danas volimo sebe i druge. Predstava o ljubavi (kakva je, kako se dolazi do nje, šta sve obuhvata, kako se izražava i sl.) stiče se na osnovu interakcije sa važnim osobama u detinjstvu. Značaj ovih ranih odnosa ogleda se u izgradnji emotivnih obrazaca za vezivanje sa drugima a koji su važni za  uspostavljanje bliskosti i uzajamnosti. Temelj bazične sigurnosti i poverenja (osnova partnerskog odnosa) uspostavljeni su u ranim odnosima sa roditeljima. Rana bolna iskustva u tim odnosima imaće efekte kako na sliku o sebi tako i pojmanje ljubavi. Često se dešava da kroz partnerske odnose osoba teži da nadoknadi ljubav koju nije dobijala tada ili da pobegne od ljubavi jer je ona koju je dobijala suviše bolna. Takođe, u zaljubljenosti dolazi do aktiviranja najranijih potreba iz detinjstva koje su bile osujećene, a koje u sadašnjim partneskim odnosima teže da se poprave ili nadoknade. Svest o ranim obrascima vezivanja i ranim odonosima ljubavi donosi mogučnost da se postigne zrela ljubav.

Empatija ili saosećajnost je neophodna za zrelu ljubav. Sposobnost da razumemo i doživimo kako se druga osoba oseća produbljuje ljubavni odnos i daje mu čvrstinu. Empatija nam pruža mogućnost da voljenoj osobi pružimo ono što joj je potrebno u datim okolnostima, da budemo nežni i saosećajni sa njom, kao i da se uskladimo u različitostima. Empatija podrazumeva našu sposobnost da mentalizujemo emocionalni svet partnera. Zahvaljujući empatiji naš partner će imati doživljaj da je prihvaćen, podržan i značajan za nas. Empatija partnera na isti način će uticati na nas.

Lični emocionalni kapaciteti su preduslov za postizanje zrelog ljubavnog odnosa. Započinju svoj razvoj od ranog detinjstva i u zavisnosti od stepena njihovog razvoja zavisi kakve će odnose osoba tražiti,birati i održavati. Lični emocionalni kapaciteti partnera određuju da li će se njihov odnos razviti iz faze zaljubljenosti u zrelu ljubav. Dobra stvar je da se lični emocionalni kapaciteti se mogu razvijati tokom života. Evo kratkog pregleda kako utiču lični emocionalni kapaciteti na ljubavni odnos. Lični kapaciteti da budemo celoviti i konstantni pružiće nam emocionalnu sposobnost da gradimo stabilane i bliske odnose. Da možemo da se opustimo i pripadamo nekom odnosu ali istovremeno i da budemo svoji (ne izgubimo seb u odnosu, imamo jasnu granicu između sebe i partnera). Razvijena sposobnost da tolerišemo frustraciju doneće nam da u napetim situacijama tolerišemo neprijatnost,  odložimo zadovoljstvo i budemo strpljivi.  Ništa u životu nije savršeno, a ni jedna osoba ne može sve potrebe da nam zadovoljava, te tada se suočavamo sa oprečnim osećanjima prema partneru. Kada se suočimo sa oprečnim osećanjima lični kapacitet za tolerisanje ambivalencije daće nam smernicu kako se odnositi prema partneru a ne ugroziti odnos. Da bi ljubavni odnos opstao i održao se potrebno je da imamo kapacitet za volju, koju usmeravamo ka rastu i razvoju (odnosa i partnera). Kapacitet za inicijativu će nam dati slobodu da se pokrenemo ka uzajamnosti, odnosno ka zadovoljenju potreba partnera a ne samo svojih potreba. Svi ovi lični kapaciteti ne bi mogli da se izgrade i učvrste ako nemamo sposobnost da mentalizujemo, odnosno da razumemo svoja i tuđa emotivna stanja, kao i da svoje emocije razlikujemo i utišamo.

Autentičnost u partnerskom odnosu je vrlo važna. Zrela ljubav podrazumeva negovanje i razvoj autentičnosti, kako kod partnera tako i sopstvene. Biti autentičan ne znači biti svojevoljan. Biti autentičan podrazumeva poznavanje svojih suštinskih potreba, želja i usmerenja. To je lično saznanje šta osobu čini srećnom, zadovoljnom i ispunjenom. Ako poznajemo sebe i šta nam pruža doživljaj autentičnosti, onda možemo da budemo u odnosu koji nam to omogućava. Poznavanje autentičnih potreba daje nam mogućnost da partnera podržavamo da se razvija i raste uz nas (razvija svoju autentičnost), kao što i mi želimo da se uz njega razvijamo. Doživljaj da partner prihvata i podržava našu autentičnost je razlog ostajanja u ljubavnom odnosu. Ostajanje u odnosu koji nas ne ispunjava, koji nas ograničava, nezadovljava naše potrebe i ne čini nas zadovoljnim svakako nije emotivno zreli odnosi.

Ljubav kao emociju možemo osetiti prema različitim osobama. Emocija ljubavi je praćena određenim uverenjima , razmišljanjima i telesnim senzacijama koje se probude kada vidimo ili razmišljamo o voljenoj osobi. Međutim, partnerska ljubav pored prijatnih osećanja obuhvata i dublji nivo bliskosti i seksualne povezanost . Po tome se razlikuje od svih drugih vrsta ljubavi. Strasna zaljubljenost takođe nije ljubav. Strast je više telesno uzbuđenje i saznanje kakva sva zadovoljstva možemo dobiti kroz telo. Međutim, kroz integraciju strasti, bliskosti, uzajamnosti i realne predstave o partneru strasna ljubav dobija zalet ka zreloj. Vrlo je važan način kako se ljubav iskazuje. Uglavnom je način određen gore spomenutim rano naučenim obrascima o ljubavi, predstavama koje osoba ima o partnerskom odnosu i ličnim emocionalnim kapacitetima.

Uživanje u ljubavnom odnosu je neophodno da bi oba partnera ostala u njemu. Međutim, uživanje je samo jedan deo zrelog ljubavnog odnosa. Zreli ljubavni odnos podrazumeva dosta frustracija, podrške, ulaganja, građenja odnosa i prihvatanje mana partnera zarad ostajanja u zrelom ljubavom odnosu. Rad na odnosu, briga, nežnost, komunikacija, prihvatanje i poštovanje različitosti, usaglašavanje stavova, želja i ciljeva samo su neki od elemenata ljubavnog odnosa u kojima nekada nema potpunog uživanja. Ono što je važno da zreli ljubavni odnos podrazumeva želju da se različitosti prihvate, da se uživanje nađe u čuvanju i negovanju odnosa čak i onda kada nije sve lepo.

Bliskost i uzajamnost su osnove ljubavnog odnosa. Ako nema bliskosti neće biti i uzajamnosti.Da bi jedan odnos postao blizak neophodno je da oba partnera imaju približno slične lične kapacitete za bliskost. Naša sposobnost da budemo emotivno otvoreni, ranjivi i sigurni sa partnerom donosiće veći stepen emotivne bliskosti u odnosu. Sposobnost da komuniciramo o emotivnim potrebama, da doživljavamo da partner prihvata i pozitivno vrednuje naše emocije, misli i ponašanja u osnovi su bliskosti i uzajamnosti.

Ambivalencija je sastavni deo zrele ljubavi. Jedna osoba ne može zadovoljavati sve naše potrebe i često se možemo susreti sa oprečnim osećanjima prema partneru. Ova oprečna osećanja su snažnija na početku ljubavnog odnosa i u zavisnosti od emocionalnih sposobnosti partnera da se nose sa ambivalencijom zavisi kako će se taj odnos kretati. Često se dešava da su mehanizmi nošenja sa ambivalencijom nezreli te onda možemo videti odnose koji su konfliktni, bez razvijanja dublje povezanosti ili opterećeni prevarama.

Volja je motor psihe ali i motor ljubavnog odnosa. Volju možemo posmatarati kao sposobnost da se ulažu kontinuirani napori da se očuva ljubavni odnos. Ljudi često imaju neke želje od partnerskog odnosa (ideju ili fantaziju kakav odnos žele), ali se često dešava da nemaju volje da takav odnos grade i održavaju. Očekuju od partnera da se ulaže, ali nisu spremni da to isto daju. Tako dolazimo do odnosa gde ima dosta manipulacije, odnosa u kojem je volja usmerena da konstantno jedan partner ulaže i zavisi od volje drugog partnera. Volja može biti usmerena i u suprotnom smeru (kotra volja) kada se sabotira sve ono što partner inicira ili ulaže. Da bi ljubavni odnos bio emotivno zreo potrebno je da volja oba partnera bude u istom smeru i intezitetu.

   I na kraju, znajte da ovo nije sve...Ima još dosta toga ali bilo bi predugačko za ovaj prostor. Mislite o ovome i pokušajte da definišete kakva je vaša ljubav u partnerskom odnosu.


Marina Brašić, OLI integrativni psihodinamski psihoterapeut

063/8771641 ili marinabrasic@yahoo.com


Нема коментара:

Постави коментар